Speeltuinoverleg Midden-Drenthe
Waarom het kinderbrein wil spelen

Waarom het kinderbrein wil spelen

Op woensdagavond 10 maart heeft Erik Scherder een webinar gehouden over het kinderbrein en buiten spelen.

Lekker bewegen, klimmen en klauteren is goed voor de hersenen. Als er iemand is die daar helder en boeiend over kan vertellen, dan is het wel Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie. Hij weet alles van de invloed van bewegen en spelen op een gezond brein en is de kersverse ambassadeur van Jantje Beton.

Spelen betekent voor kinderen zoveel meer dan plezier hebben. Hierbij een paar van de opvallende inzichten uit de leerzame en bruisende webinar.

# Veel (buiten) spelen is niet alleen gezond voor kinderen. Het heeft ook een positieve impact op hun toekomstige ontwikkeling. Spelen bevordert de doorbloeding van de hersenen en stimuleert belangrijke cognitieve en sociale vaardigheden, creativiteit, omgaan met emoties en verlangens.

# Voor álle kinderen geldt – of ze nu gezond zijn, een handicap hebben, of kampen met overgewicht – dat zij zich in elk opzicht beter ontwikkelen door te spelen. Met elkaar op ontdekking gaan, ruzie maken, bijleggen en samen plezier hebben. Hier is niet alleen leuk voor kinderen, het is ook heel leerzaam, het stimuleert de hersenontwikkeling en het helpt te concentreren op andere taken.

# Corona is niet de enige pandemie waarmee we te maken hebben; een andere ernstige pandemie is fysieke inactiviteit, oftewel te veel zitten. Het vermindert het afweersysteem en jaarlijks overlijden maar liefst 5.3 miljoen mensen aan ziektes gerelateerd aan zitten. Ook meer en meer kinderen zijn inactief. In 2016 hadden wereldwijd 41 miljoen kinderen tot vijf jaar overgewicht of obesitas. Laten wij de zit-pandemie doorbreken en nieuwe dingen blijven doen die uitdagend zijn en moeite kosten.

# Iedereen is voorbeeld voor de kinderen, dus belangrijk is dat we gezamenlijk uitdragen hoe belangrijk spelen is.

De gratis online lezing was onderdeel van het project Power of Play van Right to Play en Jantje Beton, mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij.